Dank voor uw bericht

Uw bericht is succesvol verzonden, wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk te reageren. We wensen u een prettige dag!

Uw contactinformatie

U stuurt dit bericht aan

Uw vraag

* Verplicht

Klantverhaal

Belki koestert de Mechelse Koekoek

19 May 2017

Steven Jespers of Belgium processor Belki at Marel Poultry in BoxmeerSander de Bruijn (Area Sales Manager Marel Poultry) en Steven Jespers (General Manager Belki)

Belki, een pluimveeverwerker gevestigd in Aalst in België, besloot onlangs om haar bestaande fileerlijnen te upgraden en te herhuisvesten in een geheel nieuwe fabriekshal. Marel Poultry helpt met het ontwerpen van oplossingen die passen bij Belki’s eigen specifieke behoeften.
 

Mensen zijn al meer dan 30 jaar bereid meer te betalen voor deze producten.
- Steven Jespers, General Manager Belki
 

Twee jaar geleden installeerde Belki een nieuwe Stork ACM-NT cut-up line. Eerder dit jaar heeft het bedrijf de panklaarafdeling uitgebreid en gemoderniseerd, door het installeren van meerdere nieuwe Stork Nuova back-endsystemen, zoals de Final Inspection Machine, de Neck Skin Trimmer en de Inside/Outside Washer. Steven Jespers, General Manager Belki zegt: “Onze panklaarafdeling kan een breed scala van kippen­rassen succesvol verwerken, zelfs langzaam groeiende rassen zoals de Mechelse Koekoek, die ongeveer 15 cm langer zijn dan de reguliere broilers. Het aanpassen van de instellingen voor het inkomend pluimvee is eenvoudig met Nuova.”
 

Mechelse Koekoek

De Mechelse Koekoek is een waardevol lokaal ras dat erg in trek is bij Belgische consumenten. Belki is er trots op dat men de Mechelse Koekoek heeft laten registreren als “regionaal product”. Steven Jespers vervolgt: “De Mechelse Koekoek groeit 81 dagen, waardoor het een duur product is. Dit is een nichemarkt voor België alleen, en wij verkopen hoofdzakelijk hele producten aan gastronomische restaurants. De smaak is wel degelijk anders en in België zijn mensen al dertig jaar bereid om meer te betalen voor deze producten.”

Van de 410.000 wekelijks verwerkte kippen bij Belki, zijn 12.000 Mechelse Koekoek, 15.000 Cordon d’Or (een maisgevoerde kwaliteitskip) en 33.000 zijn biologische 70-daagse scharrelkippen verkocht onder het merk Roi des Champs. De overige kippen zijn standaard broilers.
 

Vier fileerlijnen

Belki’s nieuwe productiehal zal bestaan uit een fileerafdeling, een verpakkingsafdeling en een invriesafdeling. Vier bestaande fileerlijnen verhuizen naar deze nieuwe locatie; de enige handmatige lijn zal worden geautomatiseerd. Om dit te bereiken zal een Wishbone Remover en een Fillet Separator worden toegevoegd aan de Stork AMF borstkapfileerlijn. Als de hal operationeel wordt, zal de lijnsnelheid toenemen van 9.000 tot 10.500 bph.
 

Sorteren en verpakken

Twee van de vier fileerlijnen zijn aangesloten op een Marel Custom Grader, uitgevoerd met dubbel spoor met daartussen een centrale opvang. Deze flexibele grader met acht outputs kan tegelijkertijd bulk outputs en outputs met vast gewicht bedienen. De flippers van de sorteerder bewegen de producten met vastgesteld gewicht naar de centrale transportband en producten die niet aan de huidige opdracht voldoen, worden naar de buitenste bulkbakken geleid. Dit zorgt voor een maximale benutting van het product en een minimale give-away.

Belki cut-up department

Na het sorteren verpakken de bedieners bij de Paceline-transportband handmatig de batches met vast gewicht op schaaltjes. Tray- en batchtransportbanden lopen gesynchroniseerd naast elkaar, waardoor een in-lijn verpakkingsstroom mogelijk is. Schaaltjes kunnen worden samengesteld door verschillende bedieners, die elk één of twee stuks van de batch in het schaaltje plaatsen.
 

Bulk

De andere twee fileerlijnen leiden naar bulkweegstations, evenals een optionele vijfde lijn die handmatig wordt bediend en de overige vier lijnen kruist.
De Belki bulkproducten zijn hoofdzakelijk bestemd voor de export. Dit zijn veelal producten met bot, terwijl de gefileerde en hele producten bestemd zijn voor België.
 

SmartSplitter

“Aangezien producten steeds zwaarder worden, waren we op zoek naar oplossingen om convenienceproducten te maken. Een Marel SmartSplitter produceert minute steaks, een populair product in België,” zegt Steven Jespers. Wanneer specifieke orders voor minute steaks binnenkomen, kan handmatig een pallet van filets of dubbele filets worden gelost op de SmartSplitter om vervolgens horizontaal gesneden te worden.
 

Innova en SystemFlex

Alle opdrachten die op de Custom Grader worden uitgevoerd, worden ingesteld en gecontroleerd in de controlekamer met de Innova food processing software. De drie bulkweegstations met M2200 controllers zijn ook verbonden met Innova. SystemFlex logistieke transportsystemen transporteren alle producten intern in de nieuwe fileerhal.
 

Meer over Belki

Belki NV, BelgiumAl bijna 25 jaar is Belki NV een toonaangevend pluimveeverwerkingsbedrijf met een uniek aanbod van producten. Het bevindt zich in het topsegment van de Belgische retailmarkt en in de pluimveegroothandelssector in de Benelux en Frankrijk. Samen met haar 240 enthousiaste medewerkers, heeft Belki een omzet van circa 80 miljoen euro. Belki is onderdeel van het familiebedrijf Joosen-Invest Groep (Turnhout), actief in vee en visvoeders, meelmolens, viskweek (Royal Belgian Caviar) en pluimveeverwerking.

“We zijn blij met de vele verschillende klanten, in de detailhandel en in de levensmiddelensector. 25% van onze producten wordt geëxporteerd naar Luxemburg, Nederland en Frankrijk. In België vertegenwoordigen onze speciale rassen ongeveer 20% van onze omzet,” zegt Steven Jespers.

belki.be